Hyppää pääsisältöön

Uutinen

Vastaanottojen moniammatillinen toimintamalli Keski-Suomen hyvinvointialueelle

15.12.2021

Keski-Suomessa hyvinvointialueen rakentamisessa, palvelujen järjestämisen ja tuotannon periaatteista tavoitellaan vahvaa, moniammatilliseen toimintatapaan perustuvaa toimintamallia tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskuksissa.

Hyvinvointialueen tehtävänä on tuottaa sosiaali-, terveyspalvelut ja pelastustoimen palvelut yhdenvertaisesti kaikkien Keski-Suomen kuntien asukkaille. Yhdenvertaisuus tarkoittaa sitä, että jokainen Keski-Suomen asukas saa palvelut samoilla kriteereillä ja ehdoilla. Näin varmistetaan se, että kaikkien kuntien asukkaat ovat palveluiden suhteen samassa asemassa Keski-Suomessa. Valmisteilla olevalla, moniammatillisella toimintamallilla varmistetaan vastaanottojen yhtenäisiä käytäntöjä, jotta asukkaat saavat yhtenäistä ja laadukasta palvelua asuinpaikasta riippumatta.

Mitä tarkoittaa moniammatillinen toimintamalli?

Moniammatillisuus kuvaa eri ammattiryhmien välistä yhteistyötä.

– Meillä se tarkoittaa sitä, että tiimin ammattilaiset esimerkiksi lääkärit, sairaanhoitajat, mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaiset, sosiaaliohjaajat sekä fysioterapeutit työskentelevät yhdessä tuoden oman osaamisensa ja näkökulmansa asiakkaan kokonaistilanteen arvioimiseen ja hoitoon, sanoo projektipäällikkö Emilia Nygren Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus ohjelmasta.

Mallissa asiakas nähdään kokonaisuutena, ei pelkkänä vaivana tai diagnoosina. Jo asiakkaan yhteydenottohetkellä, hänen terveyteensä ja hyvinvointiinsa liittyviä tekijöitä tarkastellaan monipuolisen kysymyspatteriston avulla. Esimerkiksi olkapääkivun yhteydessä tarkastellaan myös asiakkaan sosiaalista hyvinvointia.

Joulukuussa aloittanut, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman johdolla etenevä työryhmä valmistelee vastaanottojen moniammatillisen toimintamallin kuvausta, joka sisältää muun muassa toimintatavan perusperiaatteet, joissa painopisteinä ovat moniammatillisuus, jatkuvuus, vaikuttavuus ja tiedolla johtaminen, asiakkaan ollessa keskiössä.

Valmistelua yhteistyössä sote-keskusten kanssa

Toimintamallia valmistellaan yhdessä sote-keskuksen henkilöstön kanssa. Ammattilaiset pääsevät mukaan suunnittelemaan omaa lopullista toimintamallia. Jokaisen vastaanoton kanssa käydään toimintatavan perusperiaatteet läpi. Valmentajien avulla suunnitellaan lopullinen oma toimintatapa, jossa huomioidaan mahdolliset paikalliset erityispiirteet.

Toimintamallin jalkauttamisessa sote-keskuksiin tullaan huomiomaan kunkin organisaation omat,
toimivat käytännöt.

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman moniammatillisen toimintamallin valmentajat auttavat sote-keskuksia keväästä 2022 alkaen toimintatavan jalkauttamisessa, ja tukevat henkilöstöä muutoksessa.

Lisätietoja:

  • Emilia Nygren, projektipäällikkö, Keski-Suomen sote-uudistuksen hankkeet, emilia.nygren(at)jyvaskyla.fi, p. 050 311 8687 

Tiedotetta muokattu 4.1.2022 klo 16.08. Fysioterapeutit lisätty lauseeseen: –Meillä se tarkoittaa sitä, että tiimin ammattilaiset esimerkiksi lääkärit, sairaanhoitajat, mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaiset, sosiaaliohjaajat sekä fysioterapeutit työskentelevät yhdessä tuoden oman osaamisensa ja näkökulmansa asiakkaan kokonaistilanteen arvioimiseen ja hoitoon, sanoo projektipäällikkö Emilia Nygren Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus ohjelmasta.