Uutinen
Strategia ja talousarvio käsikynkkää tavoitteiksi ja mittareiksi
26.8.2022
Strategia ja talousarvio etenevät syksyn aikana käsikynkkää, totesi viestinnän projektipäällikkö Tero Manninen laajennetussa henkilöstötyöryhmässä keskiviikkona.
Aluevaltuuston maaliskuussa hyväksymän hyvinvointialuestrategian avaaminen jatkuu. Syksyn talousarvioprosessin yhteydessä luodaan palvelualuekohtaiset tavoitteet ja mittarit. Esihenkilöille on tulossa tukea strategian käsittelyyn ja käytännön vinkkejä, kuinka viedä asia tiimeihin ja kehityskeskusteluihin. Strategiateemaa on tarkoitus käsitellä eri foorumeilla, muun muassa syyskuun esihenkilöinfossa.
Konkreettisimmat asiat linjataan keväälle 2023 siirretyssä palvelustrategian luonnissa. Työtä tulee vetämään hyvinvointialueelle valittava strategiajohtaja. Palvelustrategian muotoilulle on varattu aikaa tammikuusta toukokuulle. Henkilöstöä ja sidosryhmiä, kuten keskisuomalaisia, kuntia, yrityksiä, järjestöjä ja seurakuntia, pyritään osallistamaan muun muassa kyselyjen ja työpajojen avulla.
Muutosviestinnän polttoaineesta niukkuutta
Laajennetussa henkilöstötyöryhmässä keskusteltiin myös muutosjohtamisen polttoaineeksi tarvittavasta tiedosta. Muutosjohtamisen tukena toimiva HR-valmistelija Simo Oksanen totesi, että tiedon ja vuorovaikutuksen kanavia on olemassa, mutta viestittäviä linjauksia ja päätöksiä on jouduttu vielä odottamaan.
Henkilöstöjärjestöjen edustajat kuvasivat havaitsemiaan ongelmia ja henkilöstön ilmaisemia huolia. Esimerkiksi henkilöstöinfossa luvattua ohjeistusta loppuvuoden lomien sijoittelusta kaivataan kentällä kuumeisesti. Joukko määräaikaista henkilöstöä odottaa puolestaan tietoa sopimustensa jatkosta: joissakin organisaatioissa ei huomioitu HR-valmistelun antamaa ohjetta olla päättämättä sopimuksia tämän vuoden loppuun, jos työtä on tarkoitus jatkaa tammikuussa.
– Ennen kuin ihminen tietää, mitä hänelle tapahtuu muutoksessa, on muiden asioiden omaksuminen hankalaa, Oksanen huomautti.
Oksanen painotti myös asioista kertomisen ja kysyjille vastaamisen täsmällisyyttä ja linjakkuutta, jonka vaalimisessa esihenkilöiden rooli on tärkeä: tulosta uutiskirje kahvihuoneeseen, näytä materiaaleja Howspacesta, kysy ja kuuntele ja kannusta käymään aamu- ja iltapäiväkahveilla.
Hallintosäännön valmistelu vaatii neljä vaihetta
Hallintolakimies Pauliina Mäenpää esitteli hallintosäännön valmistelua: hallintosääntötyö on nyt päätetty jakaa neljään vaiheeseen. Ensimmäisen vaiheen hyväksyi aluevaltuusto ensimmäisessä kokouksessaan maaliskuussa. Toinen vaihe hyväksyttiin 28.6., ja se piti sisällään muun muassa organisaatiorakenteen ylätason – toimialat ja vastuualueet. Kolmatta vaihetta käsitellään aluevaltuustossa 6.9., ja neljäs on tarkoitus tuoda aluevaltuustoon viimeistään marraskuussa.
Syyskuussa etenevässä kolmannessa vaiheessa määritellään henkilöstöorganisaation rakenne ja tehtävät, millä tarkoitetaan organisaatiota – ei fyysisiä toimipisteitä eikä palveluverkkoa. Päätökset tehdään myös johtavien viranhaltijoiden toimivallasta ja tehtävistä sekä tarkastuslautakunnan muutosehdotuksista. Mukana on myös teknisiä täydennyksiä.
Vastaava lääkäri ja muut asiantuntijajohtajuudet eli professiot (sosiaalitoimi ja hoitotyö) kuuluvat hallintosäännön neljänteen vaiheeseen. Niistä keskustellaan 1.9. alueellisessa tilaisuudessa Lääkäriliiton ja Kuntaliiton edustajien kanssa.
Työvuorosuunnittelun kehittämisasiat alustettiin seuraavaa kokousta varten
HR-työryhmän työaika- ja vuorosuunnittelun puheenvuorosta kuultiin ryhmän vetäjän Marjaana Aapakarin kokousajan puutteen vuoksi supistama esittely. Työvuorosuunnittelun kehittämiseen perehdytään tarkemmin seuraavassa kokouksessa 21.9..
HR-valmistelija Eeva Aarnio kuvasi työaika- ja vuorosuunnittelua aiheeksi, jolla on äärimmäisen merkittävä vaikutus sekä työhyvinvointiin, työyhteisöjen tunnelmiin että talouteen.