Uutinen
Lääkärityö perhekeskuksessa -webinaari keräsi 100 osallistujaa - jatkoa huhtikuussa
8.2.2022
Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä- Savon alueille suunnattu Lääkärityö perhekeskuksessa-webinaari järjestettiin 3.2.2022 ja se keräsi noin 100 osallistujaa.
Webinaarissa kuultiin puheenvuorot Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitesta ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun sotesta.
Lääkärityö perhepalveluissa
Soiten perhekeskuspalveluiden ylilääkäri Teemu Parpala kertoi puheenvuorossaan Soiten alueen lääkäripalveluiden organisoitumisesta sekä lääkärityön kokemuksista osana lapsiperhepalveluiden kokonaisuutta. Lääkärit toivovat riittävää perehdytystä työtehtävään sekä toimivia konsultaatiomahdollisuuksia. Tärkeää on myös monialaisen toimijaverkoston tunteminen, tiimityöskentely verkoston kanssa sekä palveluverkoston tunteminen. Perustasolla tarvitaan lasten ja nuorten asioihin perehtyneitä lääkäreitä, joilla on ymmärrystä kasvusta ja kehityksestä, jotta tuki kohdentuu oikea-aikaisesti ja oikeaan asiaan.
Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten neuvola-, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ylilääkäri Sanni Penttilä syvensi puheenvuorossaan perhekeskusympäristössä toimivan lääkärin työnkuvaa. Siun soten alueella lasten, nuorten ja perheiden palvelut toimivat verkostomaisena perhekeskuksena. Penttilä toi esille, että perhekeskuslääkärin tehtävänkuva on isolle osalle lääkäreistä vieraampi toiminta-alue, joten asiaa on tärkeä pitää esillä ja tuoda tietoa lääkäreille. Perhekeskuslääkärin tehtävänkuva ja työkenttä edellyttää muun muassa valmiuksia uusissa verkostoissa liikkumiseen ja dialogiin eri ammattilaisten ja perheiden kanssa sekä ei-tietämisen funktiota. Perhekeskuslääkärin työ eroaa perinteisen lääkärityön tehtävien osalta siinä, että työ ei ole sairauslähtöistä työtä, vaan lähtökohtana on kansanterveydelliset suuntautunutta työskentelyä. Pohjois-Karjalassa Siun sote Perhelääkärin työnkuva sijoittuu neuvola, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelualueeseen. Lääkärityön panos tulee terveysasemilta.
Sekä Parpala että Penttilä nostivat puheenvuoroissan esille neuropsykiatrisista pulmista kärsivät sekä lastensuojelun piirissä olevien lasten asiat. Molempien lapsiryhmien kohdalla lääkärityön palveluaukot ja haasteet näyttäytyvät suurimpia.
Keskustelussa esille nousi myös se, että perhekeskuslääkärin työ on laajempaa ja vaativampaa kuin nykyinen neuvola-koululääkärityönkuva rutiinitarkastuksineen. Tämän nähdään myös motivoivan lääkäreitä työhön. Tilaisuudessa käytiin laajasti keskustelua tulevien hyvinvointialueiden palvelurakenteista lasten, nuorten ja perheiden palvelutarpeiden ja lääkärityön näkökulmasta. Osallistujien keskuudessa nähtiin, että lapsiperhepalveluihin ja perhekeskustoiminnan piiriin on tärkeää saada omaa lääkärityön resurssia, vaikka yleisesti tunnistetaankin henkilöstön saatavuushaasteet.
Pohjois-Savon hyvinvointialueen vastuuvalmistelija Mari Antikainen pohti puheenvuorossaan, eriytetäänkö lääkäripalvelut perhekeskukseen vai jaetaanko työtä laaja-alaisesta sote-keskuksesta. Mikäli lääkärityö olisi sijoittunut lapsiperhepalveluiden kokonaisuuteen eli perhekeskustoimintaympäristöön, tuki olisi ketterämpää ja soljuvampaa ja lääkärit näkyisivät enemmän lasten, nuorten ja perheiden palveluissa.
Seuraava webinaari huhtikuussa
Suuren suosion saavuttanutta webinaaria jatketaan keväällä, seuraava Lääkärityö perhekeskuksessa – webinaarissa pidetään to 28.4.2022 klo 8.30-10.30. Webinaarin aiheena on perustason lääkärityön yhdyspinnat lastensuojeluun ja erikoissairaanhoitoon. Tilaisuuden ohjelma tiedotetaan lähempänä ajankohtaa.
Tilaisuuden tallenne
Lääkärityö perhekeskuksessa – webinaari tallennettiin. Tallenteen saat sähköpostitse Sanna-Riikka Koposelta (sanna-riikka.koponen(at)jyvaskyla.fi).
Lisätietoja:
Hanna Hämäläinen, projektipäällikkö, lapset, nuoret ja perheet, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, hanna.k.hamalainen(at)jyvaskyla.fi, p. 050 311 8684