Hyppää pääsisältöön
Poika ja aikuisen kädet olkapäillä.

Uutinen

Konsultaatioryhmät tukevat lasten ja nuorten neuropsykiatrisissa kysymyksissä - nyt koko Keski-Suomessa

30.5.2022

Kasvaneisiin palvelutarpeisiin vastataan konsultaatioryhmien laajentumisella koko Keski-Suomen hyvinvointialueen kattavaksi.

Neuropsykiatristen (nepsy) lasten, nuorten ja perheiden tuen tarpeet ovat Keski-Suomessa suuret. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa vastataan kasvaneisiin palvelutarpeisiin konsultaatioryhmien laajentumisella koko Keski-Suomen hyvinvointialueen kattavaksi, tavoitteena yhdenvertaiset palvelut. 

Konsultaatioryhmät tarjoavat neuropsykiatrisesti oireileville lapsille ja nuorille sekä heidän perheilleen tukea neuropsykiatrisissa kysymyksissä. Konsultaation tavoitteena on tukea perhettä, koulujen työntekijöitä ja muita lapsen ja nuoren kanssa toimivia ammattilaisia ymmärtämään ja auttamaan lasta tai nuorta, jolla on neuropsykiatrisia vaikeuksia (vaikea-asteinen ADHD, autismikirjo, Tourette).  

-Konsultaatioryhmältä voi hakea apua lapsen ja nuoren nepsy-vaikeuksien ymmärtämiseen, diagnosointiin ja kuntoutussuunnitelman laatimiseen sekä arjen tukitoimien suunnitteluun, kertoo neuropsykologi Nina Kultti-Lavikainen Jyväskylän kaupungilta.  

Konsultaatio toteutetaan moniammatillisena verkostotyönä etäyhteyksin. Palvelu on kertaluonteista ja monialaista konsultaatiota perustason lähipalveluiden tueksi. Lasten ryhmä on suunnattu 7–12 - ja nuorten ryhmä 13–16 -vuotiaille keskisuomalaisille. 

Asiakkaan kokonaistilanne huomioidaan moniammatillisesti 

Konsultaatiossa otetaan huomioon asiakkaan kokonaisuus sekä perheen ja koulun tarvitsema tuki. Työote on ratkaisukeskeinen ja lasta, nuorta ja perhettä kunnioittava. Työryhmässä laaditaan suosituksia diagnoosin tekoon ja tarvittavien tukitoimien rakentamiseen. Suositusten mukaisesti hoitava lääkäri perusterveydenhuollosta tekee käyntikirjauksen, asettaa mahdollisen diagnoosin, tekee tarvittavat lausunnot ja huolehtii seurannasta. Lapsen ja nuoren, hänen perheensä ja muun lähiverkoston tarvitsemat palvelut tuotetaan toistaiseksi kuntakohtaisten käytäntöjen mukaan. 1.1.2023 alkaen palvelun järjestämisestä vastaa Keski-Suomen hyvinvointialue.  

-Konsultaatioryhmään kuuluu vakiojäseninä lastenpsykiatri tai nuorisopsykiatri, neuropsykologi, kuntoutusohjaaja ja sosiaalityöntekijä. Lasten ryhmässä on lisäksi toimintaterapeutti tai nepsy-valmentaja ja nuorten ryhmässä psykiatrinen sairaanhoitaja tai nepsy-valmentaja, kertoo projektityöntekijä Sari Minkkinen Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmasta. 

Konsultaatioon osallistuu lapsen tai nuoren lisäksi huoltajat, oma työntekijä, hoitava lääkäri perusterveydenhuollosta ja tarpeenmukaisesti muita henkilöitä asiakkaan lähiverkostosta.  

-Oma työntekijä voi olla oppilashuollosta, terveys- tai sosiaalitoimesta. Lasten konsultaatiossa lapsi itse ei osallistu tapaamiseen. Nuorten konsultaatiossa nuori osallistuu tapaamiseen ainakin osan aikaa. Oma työntekijä tapaa nuoren ennen konsultaatiota ja voi näin auttaa nuorta sanoittamaan tapaamisessa ajatuksiaan. Lisäksi on suositeltavaa, että lääkäri tapaa lapsen tai nuoren ennen konsultaation kokoontumista, jatkaa Minkkinen. 

Konsultaatioryhmän koollekutsumiseen tarvitaan huoltajien kirjallinen suostumus.  

Ajanvaraus konsultaatioon 

Konsultaatioryhmät kokoontuvat Teams-etäyhteydellä 

  • Lasten konsultaatio parittomien viikkojen torstaina klo 9–11 

  • Nuorten konsultaatio parillisten viikkojen torstaina klo 9–11 

Hoito- ja palvelupolun valmistelu 

Kehittämistyö jatkuu neuropsykiatrisesti oireilevien lasten, nuorten ja perheiden hoito- ja palvelupolun valmistelulla yhteistyössä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin ja keskeisten verkostojen kanssa. 

Lisätietoja:  

  • Hanna Hämäläinen, projektipäällikkö, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 050 311 8684, hanna.k.hamalainen(at)jyvaskyla.fi

  • Sari Minkkinen, projektityöntekijä, lapset, nuoret ja perheet, neuropsykiatrinen tuki ja palvelukokonaisuus, Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelma, p. 040 487 3532, sari.minkkinen(at)jyvaskyla.fi 

  • Nina Kultti-Lavikainen, neuropsykologi, Jyväskylän kaupunki, p. 050 311 8635, nina.kultti-lavikainen(at)jyvaskyla.fi