Hyppää pääsisältöön

Kuvantaminen

Tälle sivulle olemme koonneet tietoa kuvantamisen tutkimuksista sekä toimipisteistä. Kuvantamisen toimipisteet ja puhelinnumerot löydät tämän sivun Asiointikanavat-valikosta.

Ultraäänitutkimukset

Ultraäänitutkimus on potilaalle miellyttävä ja riskitön kuvantamismenetelmä. Osastollamme suoritetaan mm. vatsan eri elinten, lihasten, jänteiden, kilpirauhasen ja doppler eli verisuonitutkimusten lisäksi ultraääniohjattuja toimenpiteitä, kuten solu- ja kudosnäytteiden ottoa.

Tietokonetomografiatutkimukset

Tietokonetomografialla eli viipale-/kerroskuvauksella voidaan kuvata hyvin monipuolisesti eri kohteita: pään, keuhkojen, vatsan ja raajojen aluetta. Tutkimusten kesto vaihtelee vaadittavien esivalmisteluiden mukaan, mutta itse kuvaus kestää ainoastaan muutamia minuutteja. Tietokonetomografiatutkimukset tehdään radiologien ja röntgenhoitajien yhteistyönä.

Luuston ja keuhkojen tutkimukset

Luuston ja keuhkojen tutkimusten eli natiivitutkimusten osuus kaikista kuvantamistutkimuksista sairaalassamme on n. 50 %. Tuttuja natiivikuvausesimerkkejä ovat keuhko- ja luukuvaukset, joista keuhkokuvaus on yleisin tutkimus. Röntgenhoitaja suorittaa kuvauksen ja radiologi antaa kuvista lausunnon.

Mammografiatutkimukset

Mammografiakuvaus on rintojen perustutkimusmenetelmä, jota tarvittaessa täydennetään ultraäänitutkimuksilla tai neulanäytteillä.

Magneettitutkimukset

Magneettikuvaus (MRI) on kuvausmenetelmä, jossa ei käytetä röntgensäteilyä. Magneettikuvaus on tuonut arvokkaan lisän varsinkin keskushermoston diagnostiikkaan. Se on erinomainen tutkimusmenetelmä varsinkin aivojen ja selkäytimen kuvantamisessa. Hyviä tutkimuskohteita ovat myös nivelet, vartalon alue ja verisuonet.

Läpivalaisututkimukset

Läpivalaisututkimuksia tehdään vielä nykyäänkin jonkin verran. Niitä ovat lähinnä leikkauksen jälkeiset tarkistustutkimukset ja ruoansulatuselimistön tutkimukset. Läpivalaisua voidaan tarvittaessa hyödyntää myös muiden kehonosien tutkimisessa.

Verisuonitutkimukset ja toimenpideradiologia

Yleisimpiä verisuonitutkimuskohteita ovat alaraajojen ja vartalon alueen valtimot. Toimenpideradiologian yleisimpiä toimenpiteitä ovat verisuoniahtautumien pallolaajennukset ja suonen sisäisten endoproteesien (stenttien) asennukset. Osastollamme suoritetaan myös verisuonia tukkivien hyytymien liuotushoitoja sekä vuotavien verisuonten tukkimisia eli embolisaatioita.

Hampaiston tutkimukset

Hampaiston, leukojen sekä leukanivelten aluetta voidaan tutkia hammaskuvauslaitteella. Yleisin tutkimus on panoraamakuvaus (OPTG). Purennan oikomishoitoihin liittyvät kallon kuvaukset (kefalo) kuvataan samalla laitteella. Hampaistoa ja leukoja voidaan tutkia myös kartiokeilatomografialaitteella (KKTT). KKTT- tutkimus antaa tarkkaa kolmiulotteista kuvaa kuvattavasta kohteesta. Kartiokeilatomografialaite soveltuu myös nenän sivuonteloiden tarkkaan kuvantamiseen.

Potilaan säteilysuojainten käyttö

Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on vähennetty säteilysuojainten käyttöä potilaiden suojauksessa. Uusimman tutkimustiedon mukaan säteilysuojien käytöstä ei ole enää mainittavaa hyötyä suurimmassa osassa röntgenkuvauksia.

Kuvauslaitteiden teknisen kehityksen myötä voidaan vaikuttaa potilaiden saamaan säteilyannokseen entistä paremmin, ja teknisiä ominaisuuksia hyödyntämällä potilaan säteilyaltistusta voidaankin pienentää paljon tehokkaammin kuin säteilysuojia käyttämällä.

Voit lukea lisää säteilysuojainten käytöstä tällä sivulla olevasta esitteestä "Potilaiden säteilysuojainten käyttö Sairaala Novassa". Esite löytyy tältä verkkosivulta kohdasta Lomakkeet, ohjeet ja lisätietoa.

Kuvakopioiden tilaaminen kuvantamistutkimuksista

Potilaat, lähettävät yksiköt ja ulkopuoliset toimijat tilaavat kuvantamistutkimuksen kuvakopiot potilaskertomusarkistosta. 

Lisätietoa potilaskertomusarkiston palveluista ja toiminnasta saat potilaskertomusarkistosta.


Kenelle

Kaikille keskisuomalaisille, jotka lääkärin arvion mukaan tarvitsevat kuvantamista.

Toimi näin

Tarvittaessa saat lähetteen kuvantamiseen lääkäriltä. Toimi lähetteessä olevien ohjeiden mukaisesti.